Kansi
HitIt!
NoMiss?
Info

Index

Harrastukseksi ratsastus

Mitä ratsastus on?

Ratsastuksen harrastajia on tällä hetkellä SLU:n tutkimuksen mukaan jo 70 000. Ratsastuksen keskusjärjestöön, Suomen Ratsastajainliittoon (SRL) kuuluu 170 hyväksyttyä ratsastuskoulua ja 270 ratsastusseuraa, joissa on noin 21 000 jäsentä.

Ratsastus on monipuolinen liikuntamuoto: se kohentaa yleiskuntoa, kehittää tasapainoaistia sekä rytmitajua ja on rentouttavaa eläinten kanssa työskentelyä. Taitojen karttuessa ratsastuksessa voi kilpailla eri lajeissa aina Olympialaisiin asti.

Ratsastus sopii jokaiselle ikään ja sukupuoleen katsomatta. Sitä voivat harrastaa kaikki, pienimmät turvallisesti pienten ponien selässä, nuoret vauhdikkaammin, veteraanit verkkaisemmin. Kaiken lisäksi ratsastusta voi harrastaa ympäri vuoden.

Suomen Ratsastajainliitto viettää tänä vuonna nuorisovuotta. Ratsastuksen harrastajista puolet onkin alle 18-vuotiaita, eli juniori ratsastajia. Keskikokoisessa ratsastuskoulussa nuoret viettävät noin 800 - 1000 tuntia vapaa-aikaa joka viikko. Hevosen kanssa työskentely ja hevosen hoitaminen opettaa nuorille kärsivällisyyttä ja vastuuntuntoa. Teemavuoden tapahtumia on koko vuoden ajan, muun muassa nuorten omia kilpailuja, erilaisia leirejä ja kursseja. Nuorisovuoden suojelija on jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth.


Miten päästä alkuun?

Ratsastukseen pääsee tutustumaan varsin vaivattomasti. Ympäri Suomea on yhteensä noin 170 ratsastuskoulua, joissa järjestetään alkeiskursseja tai aloittelijoiden tunteja. Ratsastustunnin keskihinta on alle sata markkaa. Mitään erikoisvarusteita ei aluksi tarvita, normaalit vapaa-ajan vaatteet ja jalkineiksi saappaat sopivat hyvin ensimmäisille ratsastuskerroille. Ainoa pakollinen varuste on kypärä, mutta senkin saa lainatuksi ratsastuskouluilta usein jopa ilmaiseksi.

                                        HINNI KÄMÄRÄINEN

Laitumella
Kuva: SRL


[mondon etusivulle]

Poniratsastusta Kuva: SRL

Hevosaiheisia
linkkejä